Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır Nasıl Çalışır

Konusu 'Damak Keyfi' forumundadır ve Kadı Kızı tarafından 11 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. Kadı Kızı

    Kadı Kızı Özün Sözü

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    51.239
    Aldığı Beğeni:
    1.615
    Ödül Puanları:
    113
    Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır Nasıl Çalışır


    Şimdi adım adım düdüklü tencere nasıl kullanılır anlatmak istiyorum.

    Yemeğinizi ocağa koyduğunuzda düdük dik olacak.
    Düdük ötmeye başlayınca tencerenin düdüğünü indireceksiniz.
    Yemek süresi ne kadarsa o sürede piştikten sonra tencerenin altını kapatın ve ocaktan alın (mesela biz mısırı yarım saatte haşladık, biraz karttı sanırım :))
    DÜDÜKLÜ TENCERENİN KAPAĞINI ASLA VE ASLA OCAKTAN ALIR ALMAZ AÇMAYIN!
    ALTIN KURAL BU ARKADAŞLAR
    :)
    Eğer düdüklü tencerenin havasını almadan ve tencereyi birazcık soğutmadan açmaya çalışırsanız

    PATLAR!
    Bummmmm!!! :)
    Peki nasıl mı açacaksınız?
    Düdüklü tencere ocaktan alındıktan sonra içinin havasını almak için düdüğünü açın ve hava çıkana kadar bekleyin (elinize dikkat edin buhardan yanmasın) Hava çıkınca bi 10-15 dk beklemeniz garanti olur daha sonra kapağı açın ve yemeğinizi vs. afiyetle yiyin :)

    Alıntı
     
  2. izafet uye

    izafet uye Misafir

    Cevap: Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır Nasıl Çalışır

    merhaba sımdı kuru fasulye koydum dudukluye ama daha once hıc pısırmedım ılk defa yapıyorum dudugunu yukarı kaldırdım ama nasıl otcek anlıcam lutfen yardımcı olun yoksa patlıcak valla
     
  3. çilekliturta

    çilekliturta Active Member

    Mesajlar:
    125
    Aldığı Beğeni:
    29
    Ödül Puanları:
    28
    Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

    [​IMG]

    Gereken besinleri düdüklü tencerenizin içine koyduktan sonra bir miktar su ile doldurun. Arkasından tencerenizi ocağa koyarken üzerinde bulunan düdüğü doğru şekilde konumlandırın. Eğer düdük aşağı ya da yana doğru bırakılırsa bu durumda hava alma durumu engellenmiş olur. Dolayısıyla düdüklü tencerenin basıncı sıkışır.Buna engel olmak için tencerenizin düdüğünü yukarıya doğru kaldırmayı unutmamalısınız. Altını yakmadan önce konumu düzenleyip daha sonra ateşe koymalısınız.

    Düdüklü tencere, içinde pişen yemeği haber veren bir tenceredir. Tencerenin düdüğü bunu anlamanıza yardım edecektir. Yemek bir süre ateşte kaldıktan sonra tencerenin düdüğü ötmeye başlayacaktır. Ötme anında bir dakika kadar buhar çıkışına izin vermelisiniz. Aynı şekilde ötme de devam edecektir. Daha sonra düdüğü aşağı doğru indirmeniz yeterli olacaktır.

    Hava çıkmasını beklemeden düdüğü aşağı indirirseniz tencereniz tehlikeli olabilir. 1 dakikalık sürenin sonunda yemeğinizin biraz daha ocakta kalmasını istiyorsanız ocağın altını muhakkak kısmalısınız. Bu şekilde yavaş yavaş daha lezzetli pişirecektir.

    Konulan su miktarının yemeğin geç pişmesine ve basınç oluşturmasına sebep olacak kadar fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Eğer tencerenizin içine çok fazla su koyarsanız buharın iç kısımda sıkışıp kalmasına neden olursunuz. Bu nedenle az koyarak en az 1/3’ünün boş kalmasını sağlamalısınız. Bu şekilde rahatça kullanıp pişirebilirsiniz. Üstelik içinde çok fazla su olmadığında yemeğiniz daha besleyici ve lezzetli olacaktır.

    Düdüklü Tencere Kapağı Açılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    [​IMG]

    Piştikten sonra tencerenin içinde bulunan buharı tamamen boşalttığınızda kapağı açmanız mümkün hale gelecektir. Ne var ki kapağı hemen açmanız tehlikeli olabilir. İçeride sıkışıp kalan hava olma ihtimaline karşı kapağı önce sadece yanlardan oynatmalısınız. Çok az araladıktan sonra havanın yan kısımlardan çıktığına emin olmalısınız. Sonrasında kapağın yarısını ve tamamını çıkarabilirsiniz. Tencerenin soğuması işinizi kolaylaştırabilir. Bu nedenle acele etmeden önce bir süre beklemelisiniz.

    Düdüklü tencerede dilediğiniz her şeyi pişirmekte özgürsünüz ancak pişirdiğiniz her yemeğin aynı sürede hazır olmayacağını unutmamalısınız. Taze fasulye ile et yemeğinin farklı sürelerde ve basınçla pişeceğini göz ardı etmemelisiniz. Gereğinden erken kapatılmış olan yemek lezzetli olmayacak tekrar pişirmenizi gerektirecektir. Buna engel olmak için pişireceğiniz yemeğin saatini hesaplamalısınız. Ayrıca baklagillerin gaz oranlarını göz önünde bulundurup düdüğü kaldırıp indirirken daha dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

    Düdüklü tencerenizin düdük kısmı havalandırma boşluğudur. Eğer bu kısım tıkanır ya da hava alamaz duruma gelirse bu durumda tencerenizin tehlike saçması an meselesidir. Özellikle yağlı ve salçalı yemekler pişirildiğinde düdüklü tencerelerin hava alan kısmında tıkanma meydana gelebilir. Buna engel olmak için her kullanım sonrasında yağ çözücü ile temizlemelisiniz. Aksi halde yağ donup kalacak tıkanıklığa sebep olacaktır.

    Kaynak
     

Sayfayı Paylaş